Wat is de invloed van stress op slaap?

Joris
4 min readFeb 23, 2023

--

Een goede nachtrust is cruciaal voor het menselijk lichaam. Als je goed uitgerust wakker wordt voel je je overdag een stuk beter. Een goede nachtrust betekent een goede gezondheid. Welke invloed heeft stress precies op je slaap? En hoe krijg je het onder controle? Dat leggen we in dit artikel uit.

Wat is stress precies ?

Stress is een gespannen gevoel, waardoor je hartslag een beetje versnelt, en dat herkent wordt als spanning. In sommige situaties is deze stress positief. Positieve stress kan optreden bij, een leuke activiteit waar je zin in hebt zoals op vakantie gaan.

Stress die vaak langdurig aanhoudt, wordt over het algemeen als negatieve stress beschouwd. Langdurige stress kan gezondheidseffecten op de lange termijn hebben, het kan zelfs leiden tot burn-out of depressie. Negatieve stress kan ervoor zorgen dat je lichaam alert blijft en je slecht in slaap laat vallen.

Teveel piekeren en malen leidt tot slecht slapen.

Onrust in je hoofd, piekeren over van alles en nog wat, negatieve gedachten die keer op keer terugkomen zijn voor veel mensen een flinke ergernis. Al je veel stress hebt, is dit iets dat meestal voor/tijdens het slapen begint. Door te blijven hangen in negatieve gedachten, kun je maar moeilijk slapen. Je kan hier wat aan doen, met gerichte gedachtentraining kan je niet effectieve gedachten omzetten naar effectieve gedachten. Hierdoor ben je meer ontspannen en ontwikkel je minder stress.

Door slecht te slapen ben je de hele dag moe, waardoor je je minder veerkrachtig voelt. Als je de volgende avond weer wil gaan slapen en je hebt de angst dat het weer niet gaat lukken kan dit je stress hormoon opnieuw activeren. Dit zorgt ervoor dat je blijft ronddraaien in een cyclus van slecht slapen. Ben je benieuwd wat te doen tegen deze slapeloosheid? lees het in ons artikel ‘wat te doen tegen slapeloosheid?’

Een ontregelde ademhaling door stress?

Ervaar je veel stress? Dit kan in dat geval leiden tot een ontregelde ademhaling, ook wel chronische hyperventilatie genoemd. Dit is ongunstig, want zo kunnen er lichamelijke problemen ontstaan. Mogelijke symptomen van deze problemen zijn: druk op de borst, ongemak, hartkloppingen, slapeloosheid, duizeligheid en zelfs hartkloppingen. Je ademhaling vertragen is een uitstekende manier om dit tegen te gaan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. De kwaliteit van je slaap zal toenemen en je bent de hele dag minder uitgeput.

Hormonen uit balans door stress? Slaapritme verpest.

Af en toe stress is oké. Het houdt je alert en gefocust. Een beetje stress is niet erg, maar te veel en of te lang is niet de bedoeling. Veel mensen realiseren zich niet dat stress op deze manier zorgt voor een hormonale disbalans.

De meest typische en belangrijke stresshormonen in ons lichaam zijn; adrenaline en cortisol. Het doel van deze hormonen is om je systeem van energie te voorzien. Adrenaline is bij de meesten beter bekend. Het maakt je alert en zorgt ervoor dat je eenvoudig actie kunt ondernemen als dat nodig is. Je hartslag gaat omhoog.

Cortisol wordt vervolgens aangemaakt als reactie op adrenaline. Wanneer de hoeveelheid adrenaline dus te hoog is betekent dat ook teveel cortisol. Dit kan het slaapritme aardig verstoren.

Onder normale omstandigheden zorgt je lichaam er zelf voor dat deze twee hormonen (adrenaline en cortisol) na verloop van tijd afnemen en plaats maken voor andere hormonen die slaap opwekken. Denk aan melatonine en adenosine. Als je merkt dat je onder langdurige stress staat, worden deze kalmerende hormonen geremd en blijf je wakker.

Wil je beter slapen, probeer langdurige stress dus buiten de deur te houden.

Stress en weinig slaap een vervelende combi.

Niet alleen de stress zelf maar ook het gebrek aan slaap zelf kan na verloop van tijd een negatieve invloed hebben.

Helaas onderschatten sommige mensen nog steeds hoe cruciaal slaap is. Je lichaam en geest hebben rust nodig, zodat je de kans krijgt om te herstellen van de inspanning van een hele dag. Op deze manier laadt je letterlijk “ jouw batterij op”. De laadtijd die wij aanraden is 7 tot 9 uur.

Stress voor het slapen gaan? 7 Tips.

Is het probleem dat je wakker houdt echt het einde van de wereld? Geef een positieve draai aan je denkwijze

Schrijf je gevoelens op. Dit kan enorm opluchten.

Lees iets leuks en luchtigs.

Zet het beeldscherm wel op tijd uit. 1 a 2 uur voor je gaat slapen.

Neem een kalmerend bad.

Zorg voor een donkere slaapkamer.

Verander je mindset over slaap. Het is een natuurlijk proces dat vanzelf gebeurd.

Deze tips zijn het proberen waard Of kijk eens bij onze andere 35 tips.

Conclusie : De invloed van stress op slaap valt niet te onderschatten.

Je kunt mentale en fysieke problemen ervaren als gevolg van stress en je nachtrust kan er enorm door achteruit gaan. In extreme omstandigheden kan langdurige angst zelfs leiden tot slapeloosheid en/of burn-out.

Zodra je voelt dat stress voor jou een negatief wordt, pak het met beide handen aan voordat het invloed krijgt op je slaappatroon.

Kom je er zelf niet uit? Weet dan dat er veel mogelijkheden zijn voor hulp. Praat bijvoorbeeld met je arts en mensen in je omgeving en bespreek de stress die je wakker houdt.

--

--

Joris
Joris

Written by Joris

0 Followers

Fysiotherapeut

No responses yet